Kategoriat
Lasten ja perheiden pyöräily Vaikuttaminen

Polkaistaan lasten ja nuorten arkiliikkumiseen vauhtia

Männistön uudelle päiväkodille oli ilmestynyt erinomainen pyöräpysäköinti. Runkolukittava ja katoksellinen pyöräpysäköinti vähentää pyörävarkauksia ja suojaa pyöriä sateelta ja lumelta.

Männistön esimerkki osoittaa, että myös päiväkodeissa voi olla laadukas pysäköintipaikka pyörille. Itse asiassa fiksu liikkuminen alkaa lapsuudesta. Juuri päiväkodeissa ja kouluissa tulisi olla laadukas pyöräpysäköinti. Laadukas tarkoittaa muiden muassa sitä, että pysäköinti on runkolukittava, katoksellinen ja keskeisellä paikalla.

Monella alle kouluikäisellä alkaa näihin aikoihin päiväkotiarki. Koululaiset aloittavat juuri uutta kouluvuotta. Kuopion polkijat ry haastaa jokaisen kuopiolaisen mukaan lisäämään lasten ja nuorten arkiliikkumista, kävelyä ja pyöräilyä.

Haastamme vanhempia ja perheitä liikkumaan viisaasti yksityisautoilun sijaan. Haastamme varhaiskasvattajia, opettajia ja rehtoreita puhumaan pyöräilyn ilosta varoittelun ja pelottelun sijaan. Haastamme kaupungin tilapalveluita rakentamaan laadukkaita pyöräpysäköintejä jokaiseen päiväkotiin ja kouluun. Haastamme kaupungin liikenne- ja katusuunnittelijoita rakentamaan päiväkotien ja koulujen ympäristöistä turvallisia ja sujuvia pienille polkijoille. Haastamme kaupunkia rauhoittamaan päiväkotien ja koulujen lähikatujen liikennettä ja ohjaamaan liikennettä fyysisin estein. Haastamme talvikunnossapidon urakoitsijoita satsaamaan erityisesti päiväkotien ja koulujen ympäristöihin sekä päiväkoti- ja koulumatkojen pääreitteihin.

Uusi kaupunginvaltuusto ja luottamushenkilöt ovat juuri aloittaneet työnsä. Hyvä päättäjä, muistathan Kuopion kaupungin strategian 2030, Ilmastopoliittisen ohjelman, Resurssiviisausohjelman ja Pyöräilyn edistämisohjelman? Kaupunki on sitoutunut näihin ohjelmiin.

Yksi Kuopion kaupungin tavoitteista on kasvattaa viisasta liikkumista ja parantaa sitä tukevaa kaupunkirakennetta. Rakennetaan kaupunkia enemmän pyöräliikenteelle ja jalankululle, vähemmän yksityisautoilulle. Erinomainen tavoite ja sitä tukevat toimet!

On meidän aikuisten tehtävänä toimia esimerkkinä, rohkaista lapsia liikkumaan viisaasti pienestä pitäen, luoda laadukas pyöräily- ja kävelyinfra ja toimia itse vastuullisesti liikenteessä.

Männistön päiväkodin erinomaisen hyvä pyöräpysäköinti olkoon lähtölaukaus!

Maija Hartikainen
Kuopion polkijat ry

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa ja Viikkosavossa 11.8.2021