Lähilenkit

Olisiko kiva polkaista iltalenkki uusissa maisemissa? Haluatko tutustua Kuopioon uudesta vinkkelistä? Minne lähteä pyöräretkelle lasten kanssa?

Kuopion pyöräilykartta (pdf)

Lähilenkki: Vanha Savon rata (Kolmisoppi – Karttulantie), noin 20 km

Vanha Savon radan pohja on pituudeltaan noin 5 km. Kartan reitissä lähtö on Niiralan koulun kulmilta ja paluu Hanna Partasen kalakukkoleipomolle (20 km).

Savon radan pohja on vanhaa metsätietä ja osin polkua. Reitin pystyy polkemaan tavallisella pyörällä.

”Pienessä Neulamäessä toimi aikavälillä 1918–2008 puolustusvoimien varikko, jonka johdosta alueella risteilee 23 km:n mittainen tieverkosto ja vanhat aidat ympäröivät aluetta. Puolustusvoimien rakennuksia purettiin toiminnan loputtua. Pienen Neulamäen länsirantaa kulki vanha Savon radan rautatielinja sivuten vanhaa puolustusvoimien aluetta. Savon rata oikaistiin 1960-1970 luvulla kulkemaan Pienen Neulamäen itäosassa sijaitsevan Rasinmäen tunnelin läpi. Viimeisetkin kiskot ja ratapölkyt korjattiin pois vuonna 2008.” Näin kertoo Arto Saaren 2017 laatima Kuopion Pienen Neulamäen vanhan radan varren luonnonhoitosuunnitelma.

Kylmäniemi on kiva paikka pysähtyä Kallaveden äärellä (merkitty karttaan).

Kuopion polkijoiden video Savon radasta.

Reittivaihtoehdot

– Kartassa sininen reitti: Kolmisoppi – Väärälahdentie (siirtymä puolimatkassa) – Karttulantie. Väärälahdentiellä voi olla vähän autoliikennettä.
– Kartassa violetti reitti: Kolmisoppi – Karttulantie. Koko matka vanhaa ratapohjaa. Karttulantien päässä reitti on osin polkua. Reitti kulkee Karttulantien ali tunnelissa.

Miten vanha Savon rata löytyy?

Vanhan Savon radan toinen pää on Kolmisopesssa…

Reitin alku Kolmisopen suunnasta

…ja toinen pää Karttulantiellä.

Reitin alku Karttulantien suunnasta (tästä koko matka vanhaa ratapohjaa)

Lähilenkki: Särkiniemen ympäriajo, 6 km

Tämä lähilenkki kulkee aivan Kallaveden äärellä ja luonnossa. Reitti on pääosin hyvin turvallinen ja sopii myös perheen pienemmille – Särkiniementien ylityksissä ja Sammallahdentien ylityksessä tarkkuutta! Matkalla voi käydä uimassa Särkiniemen uimarannalla. Särkiniemessä ja Särkilahdessa on lähikaupat. Lisätietoja alueesta: Särkiniemen kulttuuri- ja ympäristöpolku

Lähtö Tehdaskadun päästä Siikalahdesta. Paluu samaan paikkaan.

Lähilenkki: Leväsen ympäriajo hiekkateitä, 12 km

Tämä rauhallinen lähilenkki kulkee pääasiassa hiekkateitä. Reitti on pääasiassa helppokulkuinen. Pilpantien ja moottoritien alituksen välillä on jyrkkiä ylä- ja alamäkiä (pätkän pituus 650 m). Rauhalahdentien alitus voi olla sateella mutainen.

Lähtö Alavan kirkon, Siikaniemenkadun tai Ykkösrastin tuntumasta. Paluu samaan paikkaan.

Puijonlaakson ympäriajo, 12 km

Viikonlopun fillarointi: Puijonlaakson ympäriajo
Pyöräkatu – Puijonrinteentie – Rypysuo – Julkula – Niuva – Savilahti – Pyöräkatu

Klikkaa linkkiä yllä ja löydät lisätietoja reitistä!

Männistön ympäriajo 8-10 km

Viikonlopun fillarointi: Männistön ympäriajo (pituus riippuu reitistä) Hapelähteen puisto – Pappilanmäki – Saarijärvi – Kelloniemi – Itkonniemi – Hapelähteen puisto

Klikkaa linkkiä yllä ja löydät lisätietoja reitistä!

Niiralan ympäriajo, 5 km

Viikonlopun fillarointi: Niirala

Klikkaa linkkiä yllä ja löydät lisätietoja reitistä!


Vastuuhuomio

Reitit ovat viitteellisiä. Pyöräteiden tiedot eivät ole Googlen kartalla täydellisiä. Tästä johtuen reitit on piirretty kulkemaan ajorataa pitkin.

Reitit eivät sovellu siirrettäväksi suoraan navigaattoriin.