Pyörämatkailu

Pakkaa matkakamppeet, hyppää pyörän selkään ja lähde lähilomalle Kuopion seudulle. Tälle sivulle on koottu vinkkejä pyörämatkailuun Kuopion seudulla.

Mitä alla olevassa listasta puuttuu? Ilmianna pyöräretkeilijän paratiisit Kuopion ympäristössä! Vinkkaa hieno pyöräilyreitti, kesäkahvila, majoitus tai nähtävyys. 

Iso-Jälä, lentokenttä, 40km

Matkan varrella on mm. Kallansillat, lentokenttä ja Päivärannan kaupat.

Siltasalmentie lentoaseman pohjoispuolella.

Tahko ~65 km / sivu

Reitin pituus on noin 65 km / sivu. Reitin varrella on mm. Siilinjärven palvelut, Pajulahden ravintola-huoltoasema Man-Oil ja Nilsiän palvelut. Nilsiän ja Kuopion välillä kulkee linja-autoja.

Lapinlahti – Maaninka – Kuopio, ~87 km

Kuopiosta pääsee Lapinlahdelle junalla 40 minuutissa.

Pyörämatkan varrella Lapinlahdelta Kuopioon on mm. Lapinlahden palvelut, mm. taidemuseo Eemil, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun pihapiiri, Väisälänmäen kulttuuri- ja luontopolku sekä karjamaja-kahvila, Patalahden lintutornit, Ahkiolahden kanava sekä Maaningan ja Siilinjärven palvelut.

Maisemia Väisälänmäki – Vianta -välillä.
Lastun pihapiirissä on kymmeniä lasten rakentamia majoja.

Länsirannan lenkki, Maaninka ~100 km

Matkan varrella on mm. kumpuilevaa maalaismaisemaa, Hirvilahden kyläkauppa, Malmbergin leipomon kahvila, SEO Kinnulankahti sekä Maaningan ja Siilinjärven kaupat, ravintolat ja majoitukset.

Halutessaan retkeä voi jatkaa Maaningan pohjoispuolelle Tuovilahteen, jossa on Korkeakoski ja Wanha Tietola. Korkeakoski on Suomen korkein vesiputous. Wanha Tietola on vanhan kyläkoulun ympäristöön perustettu koulumuseo, kahvila ja pihaleirintäalue.

Hirvilahden kyläkauppa
Malmbergin leipomon kahvila

Kallaveden kierros, Vehmersalmi ~100 km

Matkan varrella on mm. Ihmetupa-kahvila, Puutossalmen lossi, Vehmersalmen silta, Kästyökahvila Hilima ja Sale, Jännevirran silta sekä Toivalan Liikenneaseman kahvila-ravintola.

Puutossalmen lossi
Maisema Vehmersalmen sillalta

Heinävesi ~100 km / sivu

Reitin pituus on noin 100 km / sivu. Toisen sivun voi lipua M/S Puijolla, laivan kyytiin voi hypätä vaikkapa Karvion kanavalta. Pyörän voi ottaa laivaan. Alueella on mm. K-Market Karvio, Lintulan luostari ja Valamon luostari. Valamossa voi myös yöpyä ja ruokailla. Kartan reitistä osa matkasta on hiekkatietä. Asfalttiteitä pitkin pääsee myös Valamoon, mutta reitti on hieman pidempi.

Lintulan luostarin kahvila
Heinävedellä

Näin varustelet pyörän pidemmällekin reissulle (Pyöräliiton vinkit)
Mitä pakata mukaan pyöräretkelle (Pyhänäsi)
Retkipyöräilyreitit Kuopion kaupungin sivuilla
Pyöräreittejä Liikkuva Kuopio -sivuilla
Kuopio-Tahko (Siilinjärvi / Muuruvesi / Juankoski -reitti) Kuopion kaupungin sivuilla


Vastuuhuomio

Reitit ovat viitteellisiä. Pyöräteiden tiedot eivät ole Googlen kartalla täydellisiä. Tästä johtuen reitit on piirretty kulkemaan ajorataa pitkin. Pyörätietä tulee käyttää silloin, kun sellainen on.

Reitit eivät sovellu siirrettäväksi suoraan navigaattoriin.