Pyörämatkailu

Pakkaa matkakamppeet, hyppää pyörän selkään ja lähde lähilomalle Kuopion seudulle. Tälle sivulle on koottu vinkkejä pyörämatkailuun Kuopion seudulla.

Mitä alla olevassa listasta puuttuu? Ilmianna pyöräretkeilijän paratiisit Kuopion ympäristössä! Vinkkaa hieno pyöräilyreitti, kesäkahvila, majoitus tai nähtävyys.

Hyvä jäsen, voit lainata polkijoilta sivulaukkuja pyörämatkallasi.

Iso-Jälä, lentokenttä, 40km

Matkan varrella on mm. Kallansillat, lentokenttä ja Päivärannan kaupat.

Siltasalmentie lentoaseman pohjoispuolella.

Maaninka ~46 km / sivu

Reitin pituus on noin 46 km / sivu. Koko matka pyörätietä! (Hamulassa pieni pätkä rauhallista Hamulantietä.) Tämä reitti sopii lapsille! Reitti on täynnä upeita ja avaria peltomaisemia.

Reitin varrella on Kallansillat, Vuorelan palvelut, Siilinjärven palvelut ja Kinnulanlahdessa Malmbergin leipomon kahvila ja SEO Kinnulanlahti. Maaningalla on lähikauppoja sekä mm. ravintola Veskun kievari.

Vaihtoehto (kartassa oranssilla): Yksi vaihtoehto on pyöräillä toinen sivu vaikkapa Mattilanpellon ja Kehvon kautta. Tämä vaihtoehto ei sovellu perheen pienemmille eikä sillä ole pyörätietä. Moottoritien varressa Kehvontie on hiekkatietä.

Tahko ~65 km / sivu

Reitin pituus on noin 65 km / sivu. Reitin varrella on mm. Siilinjärven palvelut, Pajulahden ravintola-huoltoasema Man-Oil ja Nilsiän palvelut. Nilsiän ja Kuopion välillä kulkee linja-autoja.

Lapinlahti – Maaninka – Kuopio, ~87 km

Kuopiosta pääsee Lapinlahdelle junalla 40 minuutissa.

Pyörämatkan varrella Lapinlahdelta Kuopioon on mm. Lapinlahden palvelut, mm. taidemuseo Eemil, Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun pihapiiri, Väisälänmäen kulttuuri- ja luontopolku sekä karjamaja-kahvila, Patalahden lintutornit, Ahkiolahden kanava sekä Maaningan ja Siilinjärven palvelut.

Maisemia Väisälänmäki – Vianta -välillä.
Lastun pihapiirissä on kymmeniä lasten rakentamia majoja.

Länsirannan lenkki, Maaninka ~100 km

Matkan varrella on mm. kumpuilevaa maalaismaisemaa, Hirvilahden kyläkauppa, Puoti & Kahvila Pulkko, Malmbergin leipomon kahvila, SEO Kinnulanlahti sekä Maaningan ja Siilinjärven kaupat, ravintolat ja majoitukset.

Halutessaan retkeä voi jatkaa Maaningan pohjoispuolelle Tuovilahteen. Tuovilanlahdesta löytyy Korkeakoski, joka on Suomen korkein vesiputous. Wanha Tietola on vanhan kyläkoulun ympäristöön perustettu leipomo (Tuovilanlahden leipomo) ja kahvila. Lähellä on myös saman yrittäjän Ranta Makasiini -kahvila. Majatalo Osula on tarjoaa Bed & Breakfast -tyyppistä majoitusta.

Hirvilahden kyläkauppa

Kallaveden kierros, Vehmersalmi ~100 km

Matkan varrella on mm. Ihmetupa-kahvila, Ihme Grilli, Puutossalmen lossi, Vehmersalmen silta, Kästyökahvila Hilima ja Sale, Jännevirran silta sekä Toivalan Liikenneaseman kahvila-ravintola.

Ihmetupa-kahvila
Puutossalmen lossi
Maisema Vehmersalmen sillalta

Heinävesi ~100 km / sivu

Reitin pituus on noin 100 km / sivu. Alueella on mm. K-Market Karvio, Lintulan luostari ja Valamon luostari. Valamossa voi myös yöpyä ja ruokailla. Kartan reitistä osa matkasta on hiekkatietä. Asfalttiteitä pitkin pääsee myös Valamoon, mutta reitti on hieman pidempi.

Lintulan luostarin kahvila
Heinävedellä

Jäsenetu: Sivulaukut 2 x 24 litraa

Hyvä jäsen, ota yhteyttä Juhaan, jos haluat lainata sivulaukkuja. Lue tarkemmat tiedot laukuista ja jäseneduista.


Näin varustelet pyörän pidemmällekin reissulle (Pyöräliiton vinkit)
Mitä pakata mukaan pyöräretkelle (Pyhänäsi)


Vastuuhuomio

Reitit ovat viitteellisiä. Pyöräteiden tiedot eivät ole Googlen kartalla täydellisiä. Tästä johtuen reitit on piirretty kulkemaan ajorataa pitkin. Pyörätietä tulee käyttää silloin, kun sellainen on.

Reitit eivät sovellu siirrettäväksi suoraan navigaattoriin.