Kategoriat
Vaikuttaminen Yhdistys

Vuoden 2021 paketointi

Kuopion polkijoiden tavoitteena on parantaa pyöräliikenteen olosuhteita ja nostaa pyöräilyn kulkutapaosuutta Kuopion seudulla. Tätä tavoitetta kohti on poljettu uutterasti.

Kolmekymppiä maaliin!

Teimme vuonna 2020 aloitteen 30 km/h nopeusrajoituksen saamiseksi Kuopion keskustaan. Viime vuoden 2021 upein uutinen oli se, että kaupunkirakennelautakunta päätti kokouksessaan 15.12.2021, että Kuopion ruutukaavakeskustan nopeusrajoituksia alennetaan kolmeenkymppiin! Tällä muutoksella on monia positiivisia vaikutuksia ei vähäisimpänä liikenneturvallisuuden, viihtyisyyden ja ydinkeskustan vetovoiman lisääntyminen. Hienoa, onnea ja kiitos Kuopio!

Pyöräpysäköinnin laadun ja määrän parantaminen

Osallistuimme elokuussa Kuopion kaupungin järjestämään keskusta-alueen pyöräpysäköinnin kehittämissuunnitelman maastokatselmukseen. Vuoden alussa laadimme yhteenvedon pohjoisen Kuopion koulujen pyöräpysäköinnin tilasta talvella. Syyskuussa järjestimme Päättäjäpyöräilyn, jonka aiheena oli koulujen pyöräpysäköinti ja koulumatkapyöräilyn mahdollistaminen. Katso materiaalia Päättäjäpyöräilyyn. Lisäksi Kuopion Pysäköinti Oy kutsui meidät keskustelemaan pysäköinnin kehittämisestä mm. Savilahdessa.

Keskustan pyöräpysäköinnin kehittämissuunnitelman maastokatselmus 24.8.

Lasten ja perheiden pyöräilyn edistäminen

Järjestimme toukokuussa Ilmasto-olkkarin kanssa Perhepyöräilytapahtuman, jossa oli esillä monenlaisia perhepyöriä ja tavattavissa pyöräileviä perheitä. Elokuun alussa oli ilo suitsuttaa mielipidekirjoituksessa Männistön uuden päiväkodin erinomaista pyöräpysäköintiä. Koulujen alkaessa kirjoitimme myös aikuisten vastuusta liikenteessä ja liikenneinfran merkityksestä liikenneturvallisuuden edistämisessä. Vuoden lopulla keskustelua herättivät lasten Move It -mittausten heikot tulokset sekä kouluverkosta ja koulumatkojen pituudet. Osallistuimme keskusteluun kertomalla koulumatkojen ja arkiliikkumisen, kuten pyöräilyn, valtavasta merkityksestä. Järjestimme vuoden aikana eri tapahtumien yhteydessä useita lasten fillarikatsastuksia.

Perhepyöräilytapahtuma 25.5.

Kuopion polkijoiden teesit kuntavaaleihin

Kuntavaalit järjestettiin kesäkuussa 2021. Kuopion polkijoiden Pyörävaalit-teesit allekirjoitti yhteensä 41 ehdokasta kuudesta eri puolueesta. Teesimme olivat 1) Baanaverkon rakentaminen, 2) Pyöräliikenteen erottaminen jalankulusta, 3) Talvikunnossapidon laadun nosto, 4) Kolmenkympin nopeusrajoitus keskustaan ja asuinalueille, 5) Autopysäköintinormi historiaan ja 6) Sujuvat ja turvalliset pyöräliikenteen yhteydet päiväkoteihin ja kouluihin.

Kuopion polkijoiden Pyörävaalit-teesit

Pyöräilyviikon ilo

Koronakurjimus siirsi valtakunnallisen Pyöräilyviikon toukokuusta syyskuulle. Tarkastelimme Pyöräilyviikon aikana pyöräilyä We Cycle Kuopio -henkeen kuopiolaisten polkijoiden ja ilon kautta. Kuopiolaiset pyöräilivät muiden muassa parturiin, torille ja vanhempainiltaan. Lisäksi julkaisimme mietelauseita ja värssyjä; Onnellinen on lapsi, joka saa pyöräillä, Pyörällä olet aina perillä ja Make cycling great again. Lue lisää!

Viherpesua

Harmaita hiuksia on aiheuttanut muiden muassa vaikutusten arviointi kuopiolaisessa päätöksenteossa. Alkuvuoden notkahdus oli se, että Rauhalahdentien saneeraussuunnitelma esiteltiin kaupunkirakennelautakunnalle ilmastovaikutuksiltaan positiiviseksi eikä kaupunginhallitus muuttanut asiaa Kuopion polkijoiden muistutuksesta huolimatta. Asiaa koskeva mielipidekirjoituksemme julkaistiin Savon Sanomissa ja Viikkosavossa. Kaupunki on täynnä yksityisautoilua edistäviä hankkeita ja autoilun kehä näin jatkuu. Pyöräliikenteen olosuhteet paranevat, mutta muutos on kovin hidas ja tämä jarruttaa suurempaa muutosta satulan selkään. Teemme kovasti työtä pyöräilyn kulkutapaosuuden nostamiseksi myös vuonna 2022.

Kiitos Kuopion polkijoiden jäsenet! Kiitos yhteistyöstä Kuopion kaupunki, Pyöräliitto ja muut Pyöräliiton jäsenjärjestöt sekä kaikki muut yhteistyökumppanit lähellä ja kaukana! Ihanaa pyöräilyvuotta 2022!

Vuonna 2021 valmistuneen Männistön päiväkodin erinomainen pyöräpysäköinti