Kategoriat
Vaikuttaminen Yhdistys

Vuoden 2020 paketointi

Kuopion polkijoiden ensimmäinen toimintavuosi on pian takana. Melkoinen ja raskas vuosi, mutta Kuopion polkijoiden näkökulmasta vuosi on ollut vallan mainio.

Kuopion polkijat ry perustettiin reilu vuosi sitten 9.12.2019. Kuopion polkijoiden tavoite oli kirkas alusta saakka; tavoitteenamme on parantaa pyöräliikenteen olosuhteita ja nostaa pyöräilyn kulkutapaosuutta Kuopion seudulla. Toiminnan keskiössä on siis liikenne ja infrastruktuuri. Tänä vuonna teimme aloitteen 30 km/h nopeusrajoituksen saamiseksi keskustaan. Puhuimme sen puolesta, että pyöräliikenne tapahtuisi ajoradalla eikä jalankulkijoiden kanssa jaetulla väylällä. Muistutimme laadukkaasta talvikunnossapidosta. Seurasimme katusuunnitelmia ja teimme tarvittaessa muistutuksia. Pyrimme madaltamaan pyöräilyn kynnyksiä.

Kuopion polkijoiden tavoite on nostaa pyöräilyn kulkutapaosuutta. Tavoittelemme siis sitä, että yhä useampi kuopiolainen pyöräilisi. Ja mehän pyöräilemme! Savon Sanomat uutisoi 27.4.2020, että korona on saanut yhä useammat suomalaiset hyppäämään pyörän selkään. Pandemia on kutistanut elinpiiriämme. Polkupyörä on ollut turvallinen kulkupeli liikkua paikasta toiseen.

Myös lähiluonto ja lähimatkailu on tullut aiempaa tärkeämmäksi. Koronakeväänä teimme muutamia valmiita lähilenkkejä eli koko perheen pyöräretkireittejä. Kesällä aloitimme matalan kynnyksen Torstain höntsäpyöräilyt. Kesän ajan olimme mukana leikkimielisessä Kilometrikisassa. Kevään ja kesän aikana lisäsimme Kuopion polkijoiden sivuille kuusi pyörämatkailureittiä vinkkeineen.

Vilkku-fillarit ja pyöräilyn ilo

Kenties paras uutinen kaikista on ollut Vilkku-fillareiden suuri menestys. Menestyksen takana on Kuopion kaupungin onnistunut ja sinnikäs työ – ja fillareiden sähköavustus. Voi sitä onnea polkea Vilkku-fillarilla paikasta toiseen! Me kuopiolaiset huudamme lissee, lissee, lissee! Toivotaan, että kaupunki kuulee tämän ja pyöriä hankitaan lisää. Vilkku-fillarit suorastaan hehkuvat kaupunkilaisten hyvinvointia.

Yksi keino edistää pyöräilyä on pyöräilyyn liittyvien positiivisten mielikuvien vahvistaminen. Tässä on taustalla Kuopion polkijat -yhdistystä edeltänyt We Cycle Kuopio, jonka ydintä oli postata Facebookiin ja Instagramiin kuvia kuopiolaisista pyöräilijöistä. Koronan vuoksi We Cycle Kuopio -kuvat jäivät taka-alalle, mutta aloitimme tilalla slämärin eli kaverikirjan. Esittelimme paikallisia pyöräilijöitä slämärin kautta. Positiivisten mielikuvien luomista ja vahvistamista on myös pyöräilevä yksisarvinen, jonka Kuopion polkijat on usein bongannut. Yksisarvinen saa hymyn kasvoille vauvasta vaariin. Viestinnässä on laajemminkin pyritty tuomaan esille pyöräilyn iloa, joka oli tämän vuoden valtakunnallisen Pyöräilyviikon pääteema.

Pyöräilyviikko ja muut tapahtumat

Kuopion polkijoiden Pyöräilyviikon ohjelmassa oli kaksi Torstain höntsäpyöräilyä (Kuopio Pride ja katutaidepyöräily), lasten fillarikatsastus sekä Chillataan ja grillataan Kuopion kaupungin Pyörällä töihin -päivässä. Alkusyksystä järjestimme lasten fillarikatsastuksen myös Wanhan Haapaniemen ravintolapäivä ja kirpputori -tapahtumassa. Kolmas isompi projekti oli Pyöräilytalvi-tapahtuma, jonka järjestimme yhdessä Ilmasto-olkkarin ja Kuopion kaupungin kanssa.

Valitettavasti Pyöräilyviikolle suunniteltu Riksakyytejä ja juttutuokioita -tapahtuma peruuntui huonon sään vuoksi pois, mutta sen tilalla teimme tutkija Elisa Tiilikaisen haastattelun, aiheena ikäihmisten osallisuus. Olemme pitkin vuotta markkinoineet kaupungin vanhuspalveluiden riksapyörätoimintaa. Kesällä puheenjohtaja Juha oli riksailemassa Sammakkolammella ja Yle teki sydämet sulattavan jutun Pyörällä kaiken ikää -toiminnasta.

Sujuvia pyöräreittejä

Palataan vielä Kuopion polkijoiden toiminnan keskiöön eli liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä pyöräilyn kulkutapaosuuden nostamiseen. Tavoittelimme näitä viestinnällä, rakentavalla yhteistyöllä ja vaikuttamisella. Osana vuosittaista VeloFinland-pyöräilyseminaaria Kuopion polkijat järjesti ohjatun pyöräretken otsikolla Sujuvan pyöräreitin osatekijät. Tällä retkellä oli edustajia mm. liikenne- ja katusuunnittelusta sekä kaupunkirakennelautakunnasta. Myös Eih ja jes -kuvasarjan postauksissa käsiteltiin esimerkiksi risteyksiä, pyöräpysäköintiä ja kunnossapitoa. Aloitimme myös Kehityskeskiviikko-videosarjan, jossa käsitellään infraa.

Kuopion polkijoiden jäsenet – suuri kiitos luottamuksesta! Järjestö on pieni, mutta suunta on oikea. Toivomme, että poljette mukana jatkossakin ja kenties tulette mukaan toimintaan. Kiitos yhteistyöstä Kuopion kaupunki ja erityisesti Hanna Väätäinen, Paula Liukkonen ja Ilmasto-olkkarin Meri Elonheimo. Kiitos tsempeistä ja vinkeistä Pyöräliitto ja muut Pyöräliiton jäsenjärjestöt. Kiitos muut yhteistyökumppanit. Kiitos juuri Sinä.

Kuopion polkijoiden katse on sekä tässä hetkessä että tulevaisuuden liikenteessä. Lasten ja perheiden pyöräilyn edistäminen on osa lähes kaikkea toimintaamme.