Kategoriat
Yhdistys

Tiedote 7.2.2020

Tiedote 7.2.2020:
Kuopion polkijat ry vaatii parempaa infraa tavispyöräilijöiden olosuhteiden parantamiseksi

Pyöräily on hauskaa, helppoa ja halpaa. Pyöräily ylläpitää kuntoa ja hyvinvointia. Pyöräily vähentää melua, saasteita ja ruuhkia ja on merkittävä ilmastoteko. Yhteiskunnan näkökulmasta pyöräilyllä on kaikista liikennemuodoista positiivisin vaikutus yhteiskuntatalouteen, 1 euron satsaus pyöräilyyn tuottaa yhteiskunnalle 7,8 euroa . Pyöräily on siis myös taloudellisesti tuottavaa.

Pyöräilyn kulkutapaosuus on kuitenkin matala. Kuopiossa tehdään polkien vain 19 % matkoista. Vastaavasti henkilöauton kyydissä istutaan 45 % matkoista. Yhä useampien saaminen polkupyörän selkään edellyttää merkittävää kulttuurin muutosta.

Kuopioon on perustettu yhdistys, joka vaatii parempaa infraa tavispyöräilijöille. Kuopion polkijat ry:n tavoitteena on vaikuttaa pyöräliikenteen edellytysten parantamiseksi. Edellytysten parantaminen tarkoittaa kaupungin liikenneinfran tarkastelua laajasta näkökulmasta, käytännössä mm. sujuvampia, nopeampia ja laadukkaampia pyöräteitä ja -reittejä. Yksi esimerkki infrasta on laadukas talvikunnossapito.

Yhdistys pyrkii myös luomaan ja vahvistamaan pyöräilyyn liittyviä positiivisia mielikuvia. Pyöräilyn kasvun kautta yhdistys uskoo myös kaupunkiympäristön viihtyisyyden lisääntymiseen.

Järjestönä mukana pyöräilyn myötätuulessa

Pyöräily on myötätuulessa Kuopiossa. Pyöräily on esillä Kuopion strategiassa. Kuopion kaupunki liittyi Pyöräilykuntien verkoston jäseneksi 2018, kaupungin pyöräilyn edistämisohjelma valmistui 2018 ja Kuopion pyöräväylien verkostotarkastelu -loppuraportti valmistui 2019. Viime lukuvuonna 2018-19 Kuopiossa oli Fiksusti kouluun -hanke, jonka tavoitteena oli koululaisten saattoliikenteen vähentäminen ja mm. koululaisten pyöräilyn lisääminen. Kaupunkilaisten liikkumista ovat helpottaneet upeat sähköavusteiset Vilkku-fillarit – ja tänä vuonna tässä kaupunkipyöräjärjestelmässä pääsee polkemaan jo 250 fillarilla. Kuopion katukuvassa liikkuu myös vanhuspalveluiden riksapyöriä, Bike-taxeja sekä yhä enemmän sähkö-, kuorma- ja laatikkopyöriä ja mitä moninaisempia menopelejä. Kuopion polkijat ry on järjestönä kirittämässä tätä positiivisesta kehitystä.

Kuopio maailman kartalle

Kuopion polkijat ry on hakenut valtakunnallisen Pyöräliiton jäsenjärjestöksi. Pyöräliitto on pyöräliikenteen etujärjestö. Pyöräliitto edustaa suomalaisia pyöräilijöitä kansainvälisesti ja on European Cyclists’ Federationin täysjäsen. ECF on Euroopan pyöräilijöiden liitto, joka edistää pyöräilyä kestävänä ja terveellisenä kulkumuotona. ECF:n slogan on, että pyöräily on ratkaisu moniin maailman ongelmiin.

Toiminta

Kuopion polkijat ry on aktiivinen pyöräliikenteen ja tavallisen polkijan edunvalvoja. Vaikuttamistyön lisäksi Kuopion polkijat ry järjestää arkipyöräilyyn ja viihtyisään kaupunkiympäristöön liittyviä tempauksia. Yhdistys järjestää matalan kynnyksen lähipyöräretkiä ja lisäksi kartoittaa Kuopion seudun pyörämatkailureittejä. Kuopion polkijat haluaa edistää erityisesti lasten ja perheiden pyöräilyä ja järjestää pyöräilykoulua. Yhdistys markkinoi ja tukee Pyörällä kaiken ikää -hankkeen riksapyöräily-vapaaehtoistoimintaa.

Lisätietoja:
Juha Hartikainen, puheenjohtaja, Kuopion polkijat ry, 044 7005254