Kategoriat
Vaikuttaminen

Talvikunnossapidon puutteet kuopiolaisille kylmää kyytiä

Kaupungin strategiassa on tavoitteena pyöräliikenteen kulkutapaosuuden kasvattaminen 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Näillä näkymin tavoite tuntuu lähinnä utopialta, sillä talvella pyöräilystä tulee turhauttavaa ja paikoin vaarallistakin. Hoitamattomat lumen, jään ja pehmeän sohjon valtaamat reitit eivät houkuttele liikkumaan, vaan pikemminkin pysymään neljän seinän sisällä tai valitsemaan ympäristölle raskaamman ja terveydelle haitallisemman kulkutavan. Kunnossapidon laiminlyönti ei ole ainoastaan pyöräilijöiden etujen vastaista, vaan myös ristiriidassa kaupungin omien tavoitteiden kanssa.

Kuopion kaupunki ei voi jättäytyä sivustakatsojan rooliin, kun puhutaan kansalaisten liikkumisoikeuksista ja -mahdollisuuksista. Tasapuolinen kohtelu tarkoittaa sitä, että kaikilla on oikeus turvalliseen ja esteettömään liikkumiseen, vuodenajasta riippumatta. Kunnollinen talvikunnossapito ei tarkoita kesäolosuhteiden luomista talven keskelle, vaan realistisesti ja ammattitaidolla toteutettua aurausta ja liukkauden torjuntaa.

Talvikunnossapidon laadun ja ennakoitavuuden parantaminen on avainasemassa, jotta jokainen kuopiolainen voi luottavaisin mielin valita pyörän liikkumisvälineekseen myös talvella. Kaupungin tulee varautua ja reagoida säähän riittävän nopeasti, jotta satanut lumi ei ole kompastuskivi vaan askel kohti toimivaa ja viihtyisää talvikaupunkia.

On tärkeää muistaa, että talvikunnossapito on investointi terveelliseen, ekologiseen ja elävään kaupunkiin. Kehotamme kaupunkiamme tarttumaan toimeen ja osoittamaan, että strategioiden ja ohjelmien kirjaukset ovat muutakin kuin pelkkiä sanoja paperilla.

Ensilumi Niiralankadulla. Pyörätie oli aurattu jossain vaiheessa iltapäivällä.