Kategoriat
Vaikuttaminen

Pyöräteiden talvikunnossapito on investointi

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Pyöräilytalvi-kampanjaa. Teemaviikon tavoitteena on kannustaa ihmisiä ympärivuotiseen pyöräilyyn. Pyöräily on fiksu ja hauska tapa liikkua myös lämpötilan pudottua ja päivien pimennyttyä.

Pyöräily ei ole mitenkään erikoista tai vaativaa talvellakaan. Hyväkuntoinen pyörä, itselle sopivat vaatteet ja kiireetön mieli riittävät. Näiden lisäksi moni suosii talvella nastarenkaita. Hämärän laskeuduttua tulee käyttää valoja; edessä valkoista ja takana punaista. 

Ympärivuotisen pyöräliikenteen kompastuskivi onkin yleensä pyöräväylien heikko talvikunnossapito. Sohjossa, pehmeällä tai polanteisella pinnalla tai ajoradalta auratun lumivallin keskellä on mahdotonta pyöräillä. Pyöräily sujuu, kun tien pinta on kova, talvihoito on tehty koko leveydeltä, pito on hyvä eikä tiellä ole hankalaa sepeliä. Pyöräilijän tulee voida luottaa siihen, että vähintään 1. laatuluokan väylät ovat sujuvia ja turvallisia pyöräillä.

Oulun esimerkki osoittaa, että kun talvikunnossapito on huolella hoidettu, pyöräilyn kulkutapaosuus pysyy korkeana myös talvella. Usein kysymys on asenteista ja toimintatavoista, ei kustannuksista. Oulun talvikunnossapidon hinta on alempi kuin maan keskiarvon.

Pyöräteiden talvihoito tulee nähdä investointina ja kunnia-asiana. Kaupunkilaisten hyvinvointi kasvaa ja yksityisautoilun haitat vähenevät. Kuopion kaupungin tulee tiukentaa talvikunnossapidon laatukriteereitä sujuvan ja turvallisen pyöräliikenteen vaatimalle tasolle. Kaupungin tulee seurata urakoitsijoiden työn laatua ja sopimusten noudattamista. Keskiössä on yhteistyö, mutta tarvittaessa urakoitsijoille tulee asettaa tuntuvia seuraamuksia.

Myös lapsia ja nuoria tulee kannustaa ympärivuotiseen pyöräilyyn. Päiväkotien ja koulujen ympäristöt ja keskeiset päiväkoti- ja koulureitit tulee nostaa talvikunnossapidon 1. laatuluokkaan.

Jatketaan siis pyöräilyä! Vaaditaan talvikunnossapitoa, joka mahdollistaa ilmastoviisaan ja hyvinvointia lisäävän liikennemuodon.

Maija Hartikainen
Kuopion polkijat ry

Mielipidekirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 15.11.2022