Kategoriat
Pyöräilyn ilo Vaikuttaminen

Ylös, ulos autoista ja arkipyöräilemään

Antti Tapaninaho kirjoitti (SS 20.5.) uusien keksintöjen uhkaavan arkisten puuhien tuomaa hyötyliikuntaa. Tapaninaho kritisoi esimerkiksi pyöräilyn keventämistä sähköllä.

Totuus kuitenkin on, että iso osa hyötyliikunnasta on jäänyt pois autoilun takia. Itä-Suomen seudullisten liikkumistutkimusten 2022 mukaan lähes puolet kaikista kuljetuista 2–3 kilometrin matkoista tehdään Kuopion seudulla henkilöautolla. Se on todella paljon. 2–3 kilometrin pituisen matkan kulkemiseen polkupyörällä 20 kilometrin tuntivauhdilla kuluu vain noin 7,5 minuuttia. Alle viiden kilometrin matkalla pyöräily on usein nopeampaa kuin kulkeminen autolla, kun huomioidaan kokonaisaika sisältäen esimerkiksi pysäköintiin kuluva aika.

Uskon, että henkilöauto valitaan useimmiten sen helppouden ja vaivattomuuden takia. Helpoksi ja vaivattomaksi autoilun on tehnyt muun muassa kaupunkisuunnittelu, jota on tehty jo kymmeniä vuosia autoilu edellä. Tästä kertovat esimerkiksi asemakaavan autopaikkanormi, katutilan jako siten, että usein enemmän arvokasta yhteistä tilaa käytetään autojen pysäköintiin kuin ihmisille, uudet rampit moottoritiellä joidenkin satojen metrien välein, liikennevalojen optimointi autojen mukaan sekä automarketit.

Pyöräily mielletään usein raskaaksi ja autoa hitaammaksi tavaksi kulkea. Perille kyllä pääsee, mutta perillä on hikinen ja hengästynyt. Varsinkin Kuopion mäkinen maasto nostaa usein hien pintaan pyöräillessä. Pyöräilyn keventäminen sähköllä on loistava apu mäkiseen maastoon. Sähköavusteisen pyörän hankinta lisää tutkitusti pyöräilykertoja ja kilometrimääriä. Sähköpyörällä kynnys liikkua madaltuu. Sähköpyöräilijä saattaa tulla liikkuneeksi enemmän kuin tavallisen pyörän käyttäjä.

Sähköavusteinen pyörä sopii erinomaisesti kenelle tahansa. Toisin kuin Tapaninaho kirjoittaa, sähköpyörä sopii fyysisen vastuksen pienenemisen vuoksi erityisen hyvin vanhemmille ihmisille. Vanhemmilla ihmisillä sähköavustus voi jopa mahdollistaa pyöräilyn ja pitää toimintakykyä yllä. Olen lähes varma, että myös sähköpotkulaudat ovat parempaa arkiliikuntaa kuin autossa istuminen.

Siispä ylös, ulos autosta ja arkipyöräilemään – sähköllä tai ilman!

Antti Lipponen
Kuopion polkijat ry

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomissa 23.5.2023