Kategoriat
Pyöräreitit

Viikonlopun fillarointi: Männistön ympäriajo 8-10 km

1. Hapelähteen puisto. Osoite: Snellmaninkatu 41.
2. Pappilanmäki. Alueelta on hienot maisemat eri suuntiin. Osoite: Pappilantie. Reitti jatkuu viljelypalstan takaa alas Maljalammelle.
3. Maljalampi. Omaa rauhaa moottoritien, Pappilanmäen, Linnanpellon ja Saarijärven katveessa. Täällä voi rakentaa vaikka majan. Kevättalvella tänne ei kannata tulla uusilla lenkkareilla. Testaa pystytkö polkemaan mäen Maljalammelta ylös pyörätielle!

Pappilanmäki ja Maljalampi

4. Pyhän Johanneksen kirkko. Kirkon suunnittelija, arkkitehti Juha Leiviskä on sanonut, että ”kirkko on instrumentti, jota valo soittelee”. Osoite: Ampujanpolku 2.
5. Mutteri pub. Kyseiseen pubiin on kohdistunut useita tuhopolttoyrityksiä ja -polttoja (Yle). Osoite: Ampujanpolku 4.
Ravintolan vieressä on Sale, josta voi ostaa eväitä.
6. Atria – Hyvä ruoka, parempi mieli! Lihatalo Atria harjoitti lihanjalostustoimintaa Kuopiossa vuodesta 1903. Atria työllisti parhaimmillaan 700 henkeä Kuopiossa. Atria sulkee viimeisenkin osaston Kuopiosta (Yle). Osoite: Likolammentie 26.

The Baari ja entinen Atrian teurastamo ja lihanjalostustehdas

Tästä eteenpäin reitillä on kaksi vaihtoehtoa:
A) Upea rantaraitti, kartassa katkoviiva. Reitti on kevättalvella paikoin märkä.
B) Pyörätie Malminkatu – Itkonniemenkatu, kartassa yhtenäinen viiva. Voit käydä katsomassa kohteet 7, 8 ja 9 ja palata pyörätielle.

7. Telkon hyppyrimäet. Hyppyrimäet olivat vuosikymmeniä yksi Kuopion seudun tärkeimmistä junioreiden harjoittelupaikoista. Hyppyrimäet purettiin 2015. Osoite: Vesitie 2 paikkeilla.
8. Pirttiniemen huvila. Huvila rakennettiin 1902. Huvila on Kuopion pursiseuran käytössä. Pursiseura on perustettu 1889. Osoite: Vesitie 15.
9. Itkonniemen ulkoilureitin tee-se-itse -teokset. Polun varrella on hauskoja pieniä kivestä ja puusta tehtyjä teoksia. Teosten tekijä on tuntematon. Paikka on oikea helmi kaikenikäisille!

Telkon hyppyrimäet ja Itkonniemen ulkoilureitin kivitaideteoksia.

10. Evästaukopaikka Itkonniemen viljelypalsta-alueen vieressä. Taukopaikalla on hyvät pyörätelineet, pöydät ja penkit. Osoite: Itkonniemenkatu 63.
Lähellä on K-Market, josta voi ostaa eväitä. Osoite: Sandelsinkatu 1.

Lähellä on myös Itkonniemen vanha tehdasalue. Tehdas oli aikoinaan maailman suurin tulitikkutehdas. Alueen ilme on mullistumassa täysin lähivuosina (Yle).

11. Pala Berliinin muuria. Jeld-Wenin ovitehtaan pihalla on 3,5 metriä korkea pala Berliinin muuria. Jukka Savolainen kertoo Kuopiossa olevasta Berliinin muurin palasta (Savon Sanomat). ”Se symboloi ovien aukeamista länteen” (Yle). Osoite: Paras näkymä on Kuopion Kumi Oy:n takapihalta, Sammonkatu 6.

Itkonniemen viljelypalsta, vanha tehdasalue ja pala Berliinin muuria.

12. Kuopion vankila. Osoite: Itkonniemenkatu 2b.
13. Hapelähteen puisto. Olet perillä! Hapelähteen puisto on yksi Kuopion kauneimmista puistoista.