Kategoriat
Turinat ja tarinat

Vapaaksi autosta

Meidän perheessä on pohdittu kesän aikana autosta luopumista. Olemme laiskamatoja ja niinpä valitsemme yleensä helpomman ajoneuvon eli polkupyörän. Omalle autolle on aika vähän tarvetta. Autoa käytetään kartongin ja muovin kuljettamiseen kierrätykseen sekä ehkä kerran kuussa vähän pidempiin mökkikäynteihin, luontoretkiin tai sukulaisreissuihin.

Vaikka autoa ei käyttäisi, sen kulut juoksevat. Vakuutus, autovero ja huollot tulee maksaa. Kerran vuodessa pitää muistaa hoitaa katsastus. Kustannuksista valtavin lienee auton arvon nopea aleneminen. Pelkät seisontakulut ovat lähes 200 € ja käyttökulutkin 50-100 € kuussa.

Talvella autopaikka on kuin muisto syksystä, kun siinä auto törröttää eikä lumi pääse satamaan maahan. Auton päällä lunta on sitäkin enemmän ja sekös turhauttaa silloin, kun autolla haluaisikin lähteä liikkeelle. On tunnustettava, että joskus talvi- tai kesärenkaiden vaihto on venähtänyt eikä matkaan ole päästy.

Aiemminkin perheessä on keskusteltu autosta luopumisesta. Kun lapset olivat päiväkoti-iässä, lapset kulkivat jalkapelillä ja potkupyörillä. Kun haluttiin, että perhe ja homma pysyy kasassa, kuljetettiin lapsia pyöräperäkärryssä. Esikoulussa ja ekaluokalla lapset pyöräilivät itse ja talvella nuorempaa kuljetettiin junior-istuimessa sähköpyörän kyydissä. (Lue Lasten ja perheiden pyöräily.) Ruokaostoksia tehdään lähikaupasta ja kauppojen kotiinkuljetuksella. Kaveri kertoi auton liisauksesta kesäloman ajalle. Myös ilmastonmuutoksella on ollut keskusteluissa oma painoarvonsa.

Omasta autosta luopuminen alkoi konkretisoitua äskettäin, kun perheeseen hankittiin sähköavusteinen kuormapyörä. Kuormapyörällä kulkee 200 kg ihmistä ja tavaraa. Autoilun merkitys kaventui entisestään. Joko siirrymme sanoista tekoihin ja ajatuksesta auton myyntiin? Välillä mielessä häivähtää ”voisi myydä, mutta..”. Jostain eduista voisi kuitenkin luopua ilmastonmuutoksen ja jo ihan periaatteen vuoksi. Ja pääseehän sinne mökille pyörällä tai vaikka taksilla, jos akuutti tarve tulee. Sekin on kustannuksena pieni auton omistamiseen verrattuna.

Lapsi kysyi muutama päivä sitten, onko maailmassa enää ihmisillä omia autoja, kun hän on aikuinen. En osannut vastata. Haluaisin olla hyvä esimerkki.