Pyörällä kaiken ikää

Jokaisella on oikeus tuntea tuuli hiuksissa! Valtakunnallisen Pyörällä kaiken ikää -toiminnan kautta ikäihmiset pääsevät riksapyörän kyydissä laajemmalle omaan elinympäristöön, vaikkapa puistoihin, järven rantaan tai torille. Toiminta virkistää, vähentää yksinäisyyttä, rakentaa siltoja ikäpolvien välille ja edistää elinikäistä aktiivista kansalaisuutta. Vapaaehtoiselle Pyörällä kaiken ikää -toiminta tarjoaa uudenlaisen vaikuttamisen kokemuksen. Toiminnan kautta vapaaehtoiset pääsevät kokemaan ainutlaatuisia hetkiä, kuulemaan mahtavia tarinoita ja rakentamaan uusia ystävyyssuhteita.

Kuopion kaupungin ikäihmisten hoivapalvelut on mukana Pyörällä kaiken ikää -hankkeessa. Kuopiossa on neljä riksaa; Hurma, Onni, Ilona ja Lysti.

Kuopion polkijat ry ylläpitää Facebook-ryhmää koulutetuille vapaaehtoisille. Lisäksi harjoittelemme riksalla ajoa uusien vapaaehtoisten kanssa.

Lue Ylen juttu Kuopion riksapyöräilystä!

Vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisia pyöräluotseja eli riksakuljettajia kaivataan lisää! Jokainen voi kouluttautua pyöräluotsiksi. Vapaaehtoisten tulee käydä pyöräluotsikoulutus, jonka järjestävät kaupungin ikäihmisten hoivapalveluiden toiminnanohjaajat. Koulutuksia järjestetään joustavasti ja tarpeen mukaan.

Kysä lisää toiminnanohjaajilta:
Sini Hakulinen, sini.hakulinen (at) kuopio.fi, 044 718 3645
Riitta Oksanen, riitta.oksanen (at) kuopio.fi, 044 718 3611
Voit kysyä toiminnasta myös Kuopion polkijoista.

Riksat

Riksapyörät sijaitsevat kaupungissa alueittain. Toiminnanohjaajat vastaavat alueensa riksoista.

HURMA: Alava – Suokatu, Suokadun toimintakeskus, riitta.oksanen(at)kuopio.fi / 044 718 3611

ONNI: Levänen – Pyörö – Tervaniitty, Leväsen ja Pyörön toimintakeskukset, maarit.patama(at)kuopio.fi / 044 718 3633

ILONA: Mäntykampus, Melankadun ja Mäntylän toimintakeskukset, jaana.myller(at)kuopio.fi (ei tällä hetkellä vapaaehtoisten käytössä)

LYSTI: Puijonlaakso, Puijonlaakson toimintakeskus, sini.hakulinen(at)kuopio.fi / 044 718 3645

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kenelle riksapyöräkyytejä tarjotaan? Ketä kyyditettävät ovat?Riksapyöräkyytejä tarjotaan kaupungin palveluasumisen asiakkaille, kotihoidon asiakkaille, toimintakeskusten asiakkaille ja kaikille ikäihmisille. Kaikilla on oikeus tuntea tuuli hiuksissa! Kyytiin voi lähteä myös ikäihmisen hoitaja tai omainen.

Miten riksalla ajetaan? Saanko harjoitteluun opastusta? Vapaaehtoisille järjestetään pyöräluotsikoulutus. Koulutuksen lisäksi saat opastusta ajamiseen Kuopion polkijoilta ja muilta vapaaehtoisilta. Riksalla ajaminen ei ole vaikeaa, mutta ajamista täytyy harjoitella.

Missä riksalla saa ajaa?
Riksa on sähköavusteinen polkupyörä. Riksaa koskevat samat liikennesäännöt kuin tavanomaista polkupyörää. Tarpeen vaatiessa ja liikennesääntöjä noudattaen polje riksalla rohkeasti ajoradalla.

Miten jaksan polkea sitä?
Riksassa on sähköavustus, joka keventää polkemista huomattavasti.

Millaisia lenkkejä vapaaehtoisen kannattaa tehdä?
On hyvä huomioida kyytiläisen toiveet ja miettiä lenkki pääpiirteissään etukäteen. Reitin suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon maisemat, ajoväylät, muu liikenne, reitin pituus, ajotien tasaisuus ja mäet.

Onko pyöräluotseja ja kyytiläisiä vakuutettu?
Pyöräluotsit on vakuutettu Pyöräliiton Pyörällä kaiken ikää -toiminnan kautta. Vakuutus on voimassa, kun on käynyt pyöräluotsikoulutuksen. Kyytiläisillä on omat mahdolliset vakuutukset.

Mitä jos riksa hajoaa kesken matkan tai rengas puhkeaa?
Ei hätää! Iikan pyörävarikko korjaa riksan paikan päällä tai hakee sen huoltoon. Kuopion kaupungin asiakkaille tilataan invataksi, jonka maksaa Kuopion kaupunki.

Tarvitseeko riksaillessa käyttää pyöräilykypärää?
Suomessa on kypäräsuositus. Jokainen pyöräluotsi ja kyytiläinen valitsee itse käyttääkö kypärää vai ei.

Miten korona vaikuttaa riksailuun? (päivitetty kesällä 2020)
Yli 70-vuotiaiden tai COVID-riskiryhmään kuuluvien asiakkaiden ulkoilussa noudatetaan THL:n ja STM:n ajantasaista ohjeistusta mm. kokoontumisrajoitusten, hygieniakäytänteiden ja riskiryhmien suojelemisen suhteen.
Asiakkaan oma toive ulkoiluasiassa on kuultu ja asiakas on ulkoiluun suostuvainen. Kaikilla asiakkailla on tasapuolisesti mahdollisuus päästä ulkoilemaan.
Asiakas ja ulkoiluttaja ovat terveitä.
Hygieniakäytänteissä noudatetaan aina tavanomaisia varotoimia.
Huolehdi käsihygieniasta ennen ja jälkeen tapaamisen.
Riksakuskilla ei tarvitse olla suunenäsuojainta polkiessaan.
Mikäli asiakas tarvitsee lähiavustusta, ”työntekijä” käyttää kirurgista suunenäsuojusta koko ulkoilun ajan. Jos riksakuski osallistuu lähikontaktiin ja avustukseen, tulee myös hänen käyttää suojainta edellä mainitun ajan. Suunenäsuojaimen saat jokaisen riksapyörän tarvikkeiden säilytyspaikasta.
Katso myös THL ohjeistukset yli 70-vuotiaille ja kohtaamisiin heidän kanssaan
Kysy viimeisimmät säännöt ja käytännöt toiminnanohjaajilta!

Kuulostaa hyvältä – Miten homma toimii?
Pääpiirteissään riksailemaan pääsee seuraavasti:
Ota yhteyttä – saat lisätietoa ja opastusta!
Käy pyöräluotsikoulutus.
Harjoittele riksalla ajoa. Kysy Kuopion polkijoista kaveria harjoitteluun.
Sovi käytännöistä sinulle sopivan keskuksen toiminnanohjaajien kanssa. Varaa aika joko sähköisen kalenterin kautta tai soittamalla keskukseen.
Tule keskukseen sovittuna aikana ja valmistele riksa sovittujen käytäntöjen mukaisesti.
Henkilökunta esittelee asiakkaan ja saattaa hänet riksan kyytiin.

En muista tätä kaikkea – Mitä teen?
Kuopion kaupungin ikäihmisten hoivapalveluiden toiminnanohjaajat, Kuopion polkijat ja muut vapaaehtoiset auttavat toiminnassa alkuun. Kysy rohkeasti.