Pyörällä kaiken ikää

Jokaisella on oikeus tuntea tuuli hiuksissa! Valtakunnallisen Pyörällä kaiken ikää -toiminnan kautta ikäihmiset pääsevät riksapyörän kyydissä laajemmalle omaan elinympäristöön, vaikkapa puistoihin, järven rantaan tai torille. Toiminta virkistää, vähentää yksinäisyyttä, rakentaa siltoja ikäpolvien välille ja edistää elinikäistä aktiivista kansalaisuutta. Vapaaehtoiselle Pyörällä kaiken ikää -toiminta tarjoaa uudenlaisen vaikuttamisen kokemuksen. Toiminnan kautta vapaaehtoiset pääsevät kokemaan ainutlaatuisia hetkiä, kuulemaan mahtavia tarinoita ja rakentamaan uusia ystävyyssuhteita.

Kuopion kaupungin ikäihmisten hoivapalvelut on mukana Pyörällä kaiken ikää -hankkeessa. Kuopiossa on neljä riksaa; Hurma, Onni, Ilona ja Lysti.

Lue Ylen juttu Kuopion riksapyöräilystä!

Vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoisia pyöräluotseja eli riksakuljettajia kaivataan lisää! Jokainen voi kouluttautua pyöräluotsiksi. Vapaaehtoisten tulee käydä pyöräluotsikoulutus, jonka järjestävät kaupungin ikäihmisten hoivapalveluiden toiminnanohjaajat. Koulutuksia järjestetään joustavasti ja tarpeen mukaan.

Kysä lisää toiminnanohjaajilta:
Sini Hakulinen, sini.hakulinen (at) kuopio.fi, 044 718 3645
Riitta Oksanen, riitta.oksanen (at) kuopio.fi, 044 718 3611
Voit kysyä toiminnasta myös Kuopion polkijoista.

Riksat

Riksapyörät sijaitsevat kaupungissa alueittain. Toiminnanohjaajat vastaavat alueensa riksoista.

HURMA: Alava – Suokatu, Suokadun toimintakeskus

ONNI: Levänen – Pyörö – Tervaniitty, Leväsen ja Pyörön toimintakeskukset

ILONA: Mäntykampus, Melankadun ja Mäntylän toimintakeskukset

LYSTI: Puijonlaakso, Puijonlaakson toimintakeskus

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kenelle riksapyöräkyytejä tarjotaan? Ketä kyyditettävät ovat?Riksapyöräkyytejä tarjotaan kaupungin palveluasumisen asiakkaille, kotihoidon asiakkaille, toimintakeskusten asiakkaille ja kaikille ikäihmisille. Kaikilla on oikeus tuntea tuuli hiuksissa! Kyytiin voi lähteä myös ikäihmisen hoitaja tai omainen.

Miten riksalla ajetaan? Saanko harjoitteluun opastusta?
Vapaaehtoisille järjestetään pyöräluotsikoulutus. Koulutuksen lisäksi saat opastusta ajamiseen Kuopion polkijoilta ja muilta vapaaehtoisilta. Riksalla ajaminen ei ole vaikeaa, mutta ajamista täytyy harjoitella.

Missä riksalla saa ajaa?
Riksa on sähköavusteinen polkupyörä. Riksaa koskevat samat liikennesäännöt kuin tavanomaista polkupyörää. Tarpeen vaatiessa ja liikennesääntöjä noudattaen polje riksalla rohkeasti ajoradalla.

Miten jaksan polkea sitä?
Riksassa on sähköavustus, joka keventää polkemista huomattavasti.

Millaisia lenkkejä vapaaehtoisen kannattaa tehdä?
On hyvä huomioida kyytiläisen toiveet ja miettiä lenkki pääpiirteissään etukäteen. Reitin suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon maisemat, ajoväylät, muu liikenne, reitin pituus, ajotien tasaisuus ja mäet.

Onko pyöräluotseja ja kyytiläisiä vakuutettu?
Pyöräluotsit on vakuutettu Pyöräliiton Pyörällä kaiken ikää -toiminnan kautta. Vakuutus on voimassa, kun on käynyt pyöräluotsikoulutuksen. Kyytiläisillä on omat mahdolliset vakuutukset.

Tarvitseeko riksaillessa käyttää pyöräilykypärää?
Suomessa on kypäräsuositus. Jokainen pyöräluotsi ja kyytiläinen valitsee itse käyttääkö kypärää vai ei.

Kuulostaa hyvältä – Miten homma toimii?
Pääpiirteissään riksailemaan pääsee seuraavasti:
Ota yhteyttä – saat lisätietoa ja opastusta!
Käy pyöräluotsikoulutus.
Harjoittele riksalla ajoa. Kysy Kuopion polkijoista kaveria harjoitteluun.
Sovi käytännöistä sinulle sopivan keskuksen toiminnanohjaajien kanssa. Varaa aika joko sähköisen kalenterin kautta tai soittamalla keskukseen.